We spreken uitvoerder Ramon Wachelder (47) en projectmanager Ike Schrijnemaekers (29) in één van de nieuwe spreekkamers van het verbouwde kantoor aan de Spoorstraat in Nuth.
Het is al heel wat jaren geleden dat we beiden interviewden. Ramon in 2014 in Landgraaf bij de verbouwing van een zorgvilla en Ike in 2015 in Hoensbroek bij zijn eerste eigen project. Hij werd toen de Benjamin van Moonen Bouw genoemd. Sindsdien is er flink wat veranderd. Bij Ramon en Ike, maar ook bij het bedrijf.
“Ja, dat is inderdaad een tijd geleden”, zegt Ike. “Sindsdien ben ik niet alleen zelf veel ervarener geworden, maar is ook bij Moonen Bouw en Advies veel veranderd. Wij zijn veel professioneler geworden in de aanpak van de projecten, de opleiding en begeleiding van mensen.” Dat kan Ramon alleen maar beamen. Hij vierde afgelopen jaar zijn 12,5-jarig dienstjubileum bij Moonen Bouw. “Vroeger werd een uitvoerder pas vlak voor de aanvang van een project bij de plannen betrokken, tegenwoordig zitten we al vroeg in het proces aan tafel om de plannen te bespreken en van onze praktische input te voorzien”, vertelt Ramon. “Zo kunnen we niet alleen efficiënter werken en plannen, maar ook beter calculeren en dat zorgt voor minder verrassingen in het project tijdens de bouw”, vult Ike aan.
Ramon en Ike werkten de afgelopen jaren vaker samen op steeds grotere projecten. Ike als projectmanager, terwijl Ramon op de bouw de uitvoerder of meewerkend voorman was.
Toen Ike nog met zijn opleiding bij Hogeschool Zuyd bezig was, draaide Ramon als uitvoerder al een groot project in Meerssen. Van een leeftijdsverschil merk je niets in de omgang bij de twee.
“Ik liep toen stage en was ook daarbuiten vaker bij Moonen op kantoor te vinden. In het begin was ik nog belast met het maken van tekeningen en 3D visualisaties en ik heb de projecten waar Ramon toen werkte al van dichtbij meegemaakt”, zegt Ike. “Daarna kreeg ik ook eigen projecten en daar leer je toch het meeste van.”
“Ik was toen Ike bij Moonen kwam al bezig met mijn eerste echt grote project; als uitvoerder op de bouw van de villa van van Bommel “, zegt Ramon. “Ramon en ik zijn twee handen op één buik”, zegt Ike lachend. “We kunnen met elkaar lezen en schrijven.”
“Daar kom je achter als je ineens niet meer alles onder controle hebt zoals de afgelopen twee jaar tijdens de pandemie”, zegt Ike met een zucht. “We werken alle projecten en planningen tot in het grootste detail uit; tegels, kleur, grootte, deuren met welk beslag, het sanitair en zoveel meer. Zo kunnen we op voorhand verrassingen tijdens de bouw en vertragingen voorkomen. Echter door tekorten wereldwijd van materialen als gevolg van de pandemie lopen we continue tegen leveringsproblemen op. Zo is de levertijd van deuren ineens niet 4 weken zoals nog een week ervoor, maar ineens 8-12 weken en had je dus al meer dan een maand eerder moeten bestellen. Dat is dan even slikken en daar moeten we dan adequaat op reageren en de planningen op aanpassen. Want vertraging oplopen dat willen we niet.”
“Zo hebben we dat de afgelopen tijd wel vaker meegemaakt op projecten, soms met zoiets banaals als timmerhout”, vult Ramon aan. “We hebben voorraden hout moeten aanleggen om niet tegen vertragingen op projecten aan te lopen.”
Dat desondanks de doorlooptijden bijna niet worden overschreden lijkt een klein wonder. Hoe krijgen jullie dat dan voor elkaar?
“Door te blijven communiceren”, zegt Ramon lachend. “We houden wekelijks bouwvergadering op het project, maar daarna blijft Ike langer op de bouw en lopen we samen alle punten na, bespreken we de knelpunten en nemen we samen beslissingen. Daarna kan Ike weer aan de slag op kantoor met bijwerken planningen en bellen met leveranciers en bouwpartners. En we maken actielijsten, zo kunnen we veranderingen samen managen.”
“Maar dat kunnen we natuurlijk niet alleen”, vult Ike aan. “We werken met een aantal onderaannemers die weten wat ze aan ons hebben en wij aan hen. We zijn blij met de flexibiliteit en de kwaliteit van deze bouwpartners. Daarnaast kunnen we ook niet zonder de externe bouwers èn natuurlijk onze eigen mensen!”
“Achteraf zijn we natuurlijk altijd trots als we het weer met z’n allen geflikt hebben, tot volledige tevredenheid van de opdrachtgevers die er vaak bijna niks van gemerkt hebben”, zegt Ike lachend. ”Maar we zijn blij als alles weer normaal is en we weer kunnen rekenen met normale levertijden en beschikbaarheid van mensen, zonder dat ze in quarantaine zitten of ziek zijn”.
Sorry, reageren is niet meer mogelijk.