Door de klimaatverandering en de opwarming van de aarde als gevolg van het gebruik van fossiele brandstoffen en de daarbij vrijkomende CO2 moeten we op zoek naar nieuwe manieren om onze woningen te verwarmen en te koelen. Door slimme toepassing van duurzame energie kan nu al een hoog comfort niveau worden geboden bij lagere energiekosten.
Bij duurzame energie denken we al snel aan zonnepanelen en windmolens die de energie van de zon en de wind omzetten in duurzame stroom. Maar er is meer dan zon en wind alleen. De oplossing voor verwarmen én koelen ligt onder onze voeten: de warmte van moeder aarde. Immers hoe dieper we graven hoe warmer het wordt. Deze aardwarmte kunnen we gebruiken voor het verwarmen én koelen van onze huizen door gebruik te maken van warmtepompinstallaties.
Meestal worden warmtepompinstallaties gebruikt bij nieuwbouwwoningen, omdat naast de installatie ook andere bouwtechnische voorzieningen, zoals isolatie, van belang zijn voor een optimale werking. Bij een bestaand woonhuis in Sittard hebben de opdrachtgevers er er voor gekozen om hun woning te verbouwen door gebruik te maken van zo milieu bewust mogelijke technieken.
Daarvoor is door Volta JTS een verwarmingsinstallatie ontworpen waarbij het comfort hoog is en maximaal gebruik wordt gemaakt van natuurlijke energiebronnen. Er wordt geen gas meer gebruikt, maar voor 100% gebruik zal worden gemaakt van bodemenergie en luchtbronnen. Alles volgens het Trias Energetica principe; isoleren, vraag beperken/hergebruiken en duurzaam opwekken.
Dit alles is in deze woning te realiseren omdat we voorafgaand aan de opbouw de hele binnenkant van de woning tot een casco hebben gestript. Daardoor is het mogelijk alle benodigde maatregelen voor isolatie en verwarmen, via vloerverwarming, wandverwarming en luchtbehandeling bijna onzichtbaar te kunnen verwerken. Bij de afwerking van vloeren, plafonds en wanden is rekening gehouden met de benodigde isolatie en warmteafgifte en -opname waarden.
Voor de warmteonttrekking aan de bodem zijn vijf gaten geboord van 88 meter diep, die via een lus van slangen voorzien van een koelvloeistof de warmte van 50 graden naar de twee warmtepompen in de kelder van de woning transporteren. Daar vindt de magie plaats. Via verdampers, condensors en een radiotherm vat van 2000 liter, wordt de warmte in verschillende zones voor de warmtebehoefte voor het CV systeem, 35 graden en het warmwater tapsysteem, 55 graden opgeslagen en gecirculeerd. Het CV systeem staat de opgewekte warmte af aan vloeren en/of wanden.
In de zomer keert de volledige cyclus om. De warmte wordt nu aan de ruimte onttrokken en via de warmtewisselaar afgeven en opgeslagen in de bodem. De woning blijft ook in de zomer koel. Om ook een optimaal binnenklimaat te kunnen waarborgen wordt via een luchtbehandelingssysteem de luchtvochtigheid gereguleerd.
Al deze techniek maakt het mogelijk om ook in een bestaande woning, na de benodigde aanpassingen, van duurzame energiebronnen gebruik te maken en ook echt geen gasaansluiting te gebruiken.
Hoeft u vragen over het gebruik van warmtepompinstallaties bij uw woning, neem dan contact op met Rob Moonen.
Sorry, reageren is niet meer mogelijk.