Het voormalig kantoor van de Kamer van Koophandel aan Het Bat in Maastricht wordt door Moonen Bouw verbouwd tot drie luxe appartementen met een restaurant op de begane grond. De bouwlocatie is nagenoeg geheel ingepakt en niet te overzien vanaf de Sint Servaasbrug, prachtig gelegen aan de oevers van de Maas. Ik word ontvangen door uitvoerder Raymond Wachelder.
Als ik over de locatie begin, begint Raymond te lachen. “De ligging is prachtig, maar zorgt voor ons ook voor de nodige logistieke kopzorgen. Niet alleen de bereikbaarheid hier midden in de stad, met parkeren en aan- en afvoeren van materialen, maar ook in het gebouw. We hebben de beschikking over een bouwlift maar de horizontale verplaatsingen binnen het gebouw zijn ook een uitdaging, net als de opslag.”
Raymond zit sinds de start van de bouw in mei 2016 op locatie en heeft zijn handen vol aan de complexiteit en technische uitdagingen binnen het project. Dat blijkt nog eens als ik projectleider Ron Eversen en eigenaar van het restaurant Roel Rutten nog aantref in de bouwteam vergadering waar alle betrokkenen bij het restaurant de planning tot aan de oplevering in februari 2018 bespreken.
De horeca is gesneden koek voor de 39-jarige geboren en getogen Maastrichtenaar Roel Rutten. Als 15-jarige afwashulp ontdekte hij zijn liefde voor de horeca en na afronding van de Middelbare Hotelschool in Heerlen ging hij al snel aan de slag als manager van een zaak aan het Vrijthof. Zijn droom bleef echter het bezitten van een eigen zaak. Zelf stelde hij dit als doel voor zijn 30e verjaardag, maar al op 28 jarige leeftijd opende hij Eetcafe Jour de Fête op de Markt in Maastricht.
“Toen de verhuurder mij benaderde voor de exploitatie van het restaurant hoefde ik niet lang na te denken’, verteld Roel. “Het is de ideale locatie voor een droom van een concept dat ik voor ogen heb; een bar-restaurant met gastronomie op hoog niveau. Fine dining, maar in een huiselijke omgeving en warme sfeer. Met top bedienend personeel en een briljante keukenbrigade. Uit eten moet bij Brandsøn weer een avond uit worden en genieten voor gasten uit de hele Euregio.”
Voor invulling van het concept heeft Roel op zijn vele reizen over de hele wereld inspiratie opgedaan, van yuppententen in New York tot tapasbars in Barcelona. “Mensen moet de mond openvallen als ze hier binnenkomen. Daarom is er veel aandacht voor het interieur. Er stond niets op papier, alles zat in mijn hoofd”, zegt Roel. “Nu ligt er een uitgewerkt plan waar 30 betrokken partijen mee aan de slag zijn. Het hele verhaal moet kloppen, de details maken het verschil.”
Zo ervaren als Roel is in de horeca, zo groen is hij echter in de bouwbegeleiding. Daarin wordt hij bijgestaan door projectleider Ron Eversen van Moonen Bouwkundig Advies.
“Ik had geen vergelijking, maar door de korte lijnen en transparante communicatie leer ik on-the-job, zegt Roel lachend. “Ik krijg antwoorden voordat ik de vraag stel. Het zijn vakmensen hier op de bouw en ik heb veel steun aan Ron”.
“Dit is een uiterst technisch en complex project”, vult Ron aan. “Mijn rol is om problemen te tackelen voordat ze ontstaan. Ik bekijk oplossingen vanuit diverse perspectieven; bouwtechnisch, samen met Raymond, kosten technisch en vanuit de gast en de gastronomie samen met Roel.”
Om contactgeluiden met de appartementen te vermijden wordt het restaurant als een doos in het gestripte casco gebouwd. Momenteel heeft de oplevering van het restaurant de prioriteit. “We willen voor de TEFAF open”, zegt Roel. “Los van de bouwtechnische perikelen is er ook aan de gastronomiekant nog een berg werk te verzetten. Samen met de drie koks hebben we al drie keer de kaart doorgesproken. Ieder wil natuurlijk zijn eigen stempel doordrukken, maar samen met mijn executive chef beslissen wij uiteindelijk.”
“Ik heb de ambitie om van ‘Brandsøn, drinking bar en dining room’ een topzaak te maken met een internationale uitstraling en Euregionale bekendheid.”
Naast de speelse ‘drinking bar’ zoals Roel het noemt en het ‘fine dining’ restaurant komt er ook een aparte ‘private dining’ ruimte. Al met al een verrijking voor de gastronomie in Maastricht.
Wij wensen Roel en zijn team in ieder geval veel succes bij het naleven van zijn droom!
Sorry, reageren is niet meer mogelijk.