Hij is de rust zelve, voorman Michael Henricussen (48), als we hem op de bouw van het project op de Kolleberg in Sittard opzoeken. Met zijn notitieblok staat hij rustig onderaannemers en zijn eigen mensen te woord. Hij woont in het nabijgelegen Langerwehr in Duitsland. Ontspanning vindt hij in het mountainbiken, al dan niet samen met zijn zoon in de Ardennen of bij toertochten. Ook zijn vakanties brengt hij het liefst actief door met zijn gezin in Oostenrijk. Volgend jaar viert hij zijn 30-jarig werkjubileum. Al sinds 1990 werkt hij voor en met Jan Moonen, eerst bij Hobru en sinds 2005 bij Moonen Bouw.
“Daarvoor deed ik al vakantiewerk bij Jan tijdens mijn opleiding”, vult Michael aan. “Dit is een groot project als uitvoerder. Ik heb diverse projecten gedaan, maar dit project is van een andere orde. Dit landhuis hebben we eerst helemaal gestript tot een kaal casco en dat bouwen we nu helemaal opnieuw op. Met veel staal, beton- en metselwerk voor het opvangen van de constructie. In het begin kon ik nog mee metselen, maar nu kom ik daar niet meer aan toe en wordt mijn tijd opgeslokt door het aansturen van de bouw.”
Ondertussen komt ook projectleider Ron Eversen aan op de bouw en wisselen Ron en Michael eerst even een paar woorden over een aantal operationele keuzes die gemaakt moeten om daarna aan te sluiten bij het gesprek.
Wakker ligt Michael nergens van, ondanks de uitdagingen die bij dit complexe project horen. “Ik ben er bij gekomen in oktober 2018 en de oplevering staat gepland voor januari volgend jaar”, vervolgt hij. “Tot nu toe verloopt alles volgens planning en zijn er geen stagnaties. De planning loopt hier nu echt van uur tot uur. Iedereen weet wat hij moet doen. Gelukkig heeft het weer ons nog geen parten gespeeld.”
Uitdagingen zijn er genoeg bij dit project mede door het gebruik van klimaat besparende maatregelen. Zo heeft de woning geen gasaansluiting meer en het hemelwater wordt zoveel mogelijk op het eigen terrein geïnfiltreerd in de bodem. Alleen bij extreme buien is er een overloop naar het riool.
“Omdat we het huis helemaal opnieuw opbouwen vanaf het kale casco kunnen we de nieuwste innovatieve technologieën voor verwarmen en koelen gebruiken die normaal alleen bij nieuwbouw gedaan worden”, vertelt Ron met enige trots. “Er zijn vijf gaten geboord van 88 meter die de warmtepompen voorzien van 50 graden aardwarmte. Die gebruiken we om de woning te verwarmen en ook voor de warmwatervoorziening. In de kelder komt een warmtewisselvat van 2000 liter die dit allemaal mogelijk gaat maken. Het hele woonhuis is voorzien van vloerverwarming en zelfs wandverwarming in een aantal ruimten. In de zomer gebruiken we hetzelfde systeem om te koelen. Het is mooi dat we de ruimte van de opdrachtgever hebben gekregen om dit als totaalconcept neer te kunnen zetten”.
Ron en Michael hebben weinig woorden nodig om elkaar te begrijpen en voelen en vullen elkaar goed aan. “Michael heeft hetzelfde karakter als ik”, vertelt Ron. “Hij heeft veel ervaring en blijft rustig, ook onder druk”. Michael is daarbij ook blij met Ron als projectleider: “Ron staat altijd klaar en is altijd bereikbaar. Ik ben elke dag op de bouw en Ron een aantal keren in de week, maar nu in de afbouwfase ook dagelijks. Wat mooi is aan het werken met Ron is dat hij altijd meteen beslissingen neemt. Het is ja of nee, niks grijs of onduidelijk”, zegt Michael. Ze kunnen duidelijk lezen en schrijven met elkaar en het zijn twee handen op één buik.
Ondertussen zijn de anderen klaar met schaften en gaat iedereen weer aan het werk. Michael heeft nog geen tijd gehad zijn boterhammen op te eten, maar dat doet hij op zijn eigen ‘kantoor’. Het oude, halfopen tuinhuisje in de hoek van het perceel. Daar hangen zijn planningen aan de wand en liggen de werktekeningen. Michael verontschuldigt zich, want zij moeten ook weer verder. Samen met Ron duikt hij in één van de tekeningen terwijl hij een hap van zijn boterham neemt…
Sorry, reageren is niet meer mogelijk.