Boley Open Haarden in Veghel is sinds 1970 een expert op het gebied van het ontwerpen en produceren van exclusieve haarden. De haarden zijn naast een bron van warmte ook echte designobjecten, waardoor er voor ieder interieur een passende haard is. Ze worden op maat gemaakt in hun eigen fabriek in het Brabantse Veghel.
Een open haard geeft een woning extra uitstraling, warmte en sfeer. Om het behaaglijke gevoel te benadrukken is het dan ook essentieel dat de haard past bij de woning. Boley biedt via exclusief geselecteerde dealers in 22 landen, waaronder Rusland en China, allerlei soorten haarden aan; van vrijstaande, klassieke tot aan ingebouwde exclusieve haarden.
Doordat de haarden op maat worden gemaakt kan de kwaliteit en veiligheid worden gegarandeerd. De specialisten van de dealers beschikken over de nodige ervaring om alle mogelijkheden met de opdrachtgever te bespreken. Ook kunnen de ontwerpen in 3D worden getekend zodat er een goed beeld ontstaat van de realisatie.
Daarnaast werkt Boley ook samen met gerenommeerde interieurontwerpers als Robert Kolenik op het gebied van exclusieve open haarden.
We hebben een gesprek met Niels Boley, General manager en 2e generatie Boley, die de zaak in 2004 over heeft genomen van zijn vader:
Jullie fabriek staat in Veghel en jullie hebben nu ook verdelers in Rusland en China. Produceren jullie daar ook?
“Al onze open haarden worden in onze fabriek in Veghel geproduceerd en worden daarna naar onze importeurs en dealers in 22 landen verzonden. Particuliere klanten die rechtstreeks bij ons komen worden vanuit Veghel bediend. Waar andere fabrikanten produceren in China en importeren doen wij het andersom. Kwaliteit uit Nederland.”
Jullie voeren en grote diversiteit aan open haarden. Hout, gas, elektrisch voor binnen en buiten. Zijn er standaardmaten of is alles maatwerk. Wat wordt het meest gevraagd?
“We hebben diverse eigen ontwerpen, maar omdat we weinig voorraad houden, produceren we bijna alles na opdracht. Daarbij houden we altijd rekening met de wensen van de klant en de mogelijkheden die technisch aan de rookafvoer gesteld worden. Zo zijn de eisen voor houtkachels hoger door een explosievere verbranding en de daarbij behorende hogere temperaturen en de vereiste koeling. De vraag naar gas en biobrandstof gestookte haarden is nog steeds het hoogst. Klanten willen de ‘quality time’ die ze samen doorbrengen optimaal benutten. Een druk op de knop van de afstandsbediening of zelfs via een app op de telefoon is alles wat nodig is om haard te laten ontbranden. Toch zien we een groei in de vraag naar houtkachels. Steeds meer klanten vinden juist het hele hout haard of kachel aansteken ritueel onderdeel van het genieten. En dat kan prima. We hebben houthaarden in ons assortiment die met schuifdeuren voor een gecontroleerde en veilige verbranding zorgen.”
Zijn alle soorten afwerkingen mogelijk? Ik heb zowel steen, hout en zelfs leer gezien.
“Door de onderliggende verborgen techniek zijn nagenoeg alle materialen aan de buitenkant mogelijk. We bereiken dit met een dubbele schil, eigenlijk zoals een spouwmuur bij een woning. De warmte in de tussenruimte gebruiken we zelfs weer om te recirculeren in de ruimte, waardoor de buitenmantel niet te warm wordt. Dit systeem maakt het mogelijk dat de buitenmantel kan worden bekleed met natuursteen, hout en inderdaad zelfs leer. Ook integreren we vaker een Tv-scherm in de mantel. De open haard wordt onderdeel van het interieur, een vuurmeubel zoals wij het noemen!”
Hoe groot is de rol die de interieurontwerpers spelen bij het ontwerp van een open haard? Is echt alles mogelijk?
“De interieurontwerper en de architect zijn altijd leidend. Wij dansen met hun mee, maar delen door onze vakkennis in de dialoog. Zo zijn de keuze van de brandstof inherent aan de afvoer van de rookgassen. Daarover geven we onze vaktechnische adviezen aan architect, interieurontwerper en de opdrachtgever.”
Hoe zijn de ontwerpen in Maastricht tot stand gekomen? Wat waren de technische moeilijkheden?
“In Maastricht was Robert Kolenik de drijvende kracht. Hij bepaalde de maatvoering, het materiaal en de kleur. Boley deed het engineering deel. Omdat het een appartementencomplex van drie lagen betreft, was vooral het rookgastransport complex. De bewoner wil natuurlijk geen schoorsteenkanalen van de onderburen dwars door zijn appartement. Ondanks dat het een bestaand gebouw betrof hebben we voor elke woonlaag op zorgvuldige wijze de beste technische oplossing gevonden. De ene keer discreet via de gevel, de andere keer via een netwerk van knopen en slingers door het dak. Daar waar een rookafvoerkanaal niet mogelijk was, maakten we gebruik van een haard op biobrandstof. Deze heeft geen rookgaskanaal nodig en de vloeibare brandstof wordt vanuit een reservoir via verneveling volledig en schoon verband.”
Hoe was de samenwerking met Moonen Bouw?
“We waren Moonen Bouw al eerder tegenkomen, maar bij deze bouw was de samenwerking veel intensiever. Voor ons was het optimaal om binnen de structuur, duidelijke planning en onder regie van Moonen Bouw te werken. Omdat de planning, de factor tijd en de op te leveren prestatie vastlagen, en strikt bewaakt werden, was het een prettige samenwerking met een prachtig eindresultaat waar de opdrachtgever ook zeer tevreden mee is. En daar doen we het toch voor!”
Wilt u meer weten over de mogelijkheden van de open haarden van Boley, kijk dan op Boley.nl of neem contact op met Rob Moonen.
Sorry, reageren is niet meer mogelijk.