Als we binnenkomen op het kantoor van Moonen in Nuth zitten Rob Moonen en Fons Bonekamp in de nieuwe glazen vergaderruimte druk discussiërend gebogen over een tafel vol met papieren. Een inmiddels bekend tafereel bij Moonen, want al bijna 10 jaar helpt Fons Rob met de professionalisering van zijn bedrijf.
Fons Bonekamp studeerde biochemie/moleculaire genetica aan de universiteit van Kopenhagen. Van 1989 tot 2003 was hij werkzaam in diverse project- en programmamanagementfuncties bij Gist-brocades en later als senior managementconsultant bij DSM. In deze periode experimenteerde hij samen met collega’s uit allerlei disciplines in verschillende landen met managementvraagstukken binnen een groot aantal gebieden van de bedrijfsvoering. Rode draad was zijn zoektocht naar samenhang en de ontwikkeling van een aanpak om die noodzakelijke samenhang te realiseren en te borgen.
“Ik ken Rob al meer dan 20 jaar”, vertelt Fons. “Ik zie hem in 2000 nog als broekie bij mijn ouderlijk huis in Sittard binnenkomen, samen met zijn vader Jan Moonen. Ik kwam terug naar Limburg vanuit Delft en we wilden het huis van mijn vader verbouwen en hadden Jan hiervoor gevraagd. Jan had zijn pas van de HTS afgestudeerde zoon Rob meegenomen, want die zou de tekeningen maken. In 2001 werd die verbouwing uitgevoerd.”
“Toen ik in 2009 voor de 2e keer trouwde hebben we gekozen voor een nieuwe start en hebben we het huis nog eens helemaal verbouwd”, gaat Fons verder. “Nu met Rob en toen heb ik hem wel verteld dat ik nu ook bij hem zou gaan verbouwen”, zegt Fons lachend.
“Ik heb Fons gevraagd als spreker bij de viering van het 10-jarig bestaand van Moonen Bouwkundig Advies en 5-jarig bestaan van Moonen Bouw in de Schouwburg”, valt Rob in. “Ik zat toen op een punt dat ik aan het nadenken was welke strategie voor de komende 10 jaar voor de beide bedrijven na te streven en toen zijn we in 2011 serieus begonnen om te kijken hoe Fons ons daarbij zou kunnen helpen.”
Fons had inmiddels een groot aantal professionaliserings- en verandertrajecten gedaan bij grotere organisaties zoals DSM, Essent, en Enexis. In 2016 schreef Fons het boek De kracht van samenhang – ‘nooit meer scheiden’, met een apart hoofdstuk over de casus Moonen Bouw. (ISBN978-90-825622-0-0)
“Ik had de overtuiging dat ons ‘Next-level’-traject net zo goed bij MKB-bedrijven zou kunnen werken en ben er samen met Rob mee aan de slag gegaan”, zegt Fons. “We hebben eerst bijna een jaar lang één op één gesprekken gevoerd om erachter te komen ‘Wat wil Rob?’. Want ik start altijd met ‘Heb je een visie?’. En Rob was nieuwsgierig, wilde altijd het beste jongetje van de klas zijn en begon vragen te stellen, de juiste vragen!”.
“Dat was de start van het traject”, gaat Fons verder. “Ik begon met het interviewen van medewerkers, leveranciers, onderaannemers en klanten.”
“Ja, herinnert Rob zich. We hebben een goede klik en inmiddels is Fons niet alleen voor mij uitgegroeid tot een vertrouwenspersoon, maar ook voor de medewerkers. In 2015 waren we zo ver dat we de visie van Moonen konden presenteren”, zegt Rob. “We wilden de beste bouwer in de regio worden! We hadden een gedeelde visie en zouden het samen gaan doen, want Moonen bestaat bij de gratie van de medewerkers. Beter worden als medewerker is ook beter voor het bedrijf.”
“Het is belangrijk bij dit soort trajecten dat het een ‘gedeelde’ visie is en geen ‘meegedeelde’ visie”, valt Fons in. “We zijn met alle medewerkers gestart met een enorm spreadsheet met meer dan 600 uitspraken en quotes van klanten, medewerkers, leveranciers en onderaannemers over Moonen. Die hebben we besproken en elke uitspraak waarbij de consensus hoger dan 90% was hebben we als belangrijk en als fundament voor het project bestempeld. Dat was ons startpunt.”
“Een van de treffendste uitspraken kwam daarbij van een metselaar”, herinnert Fons zich:
‘Een bedrijf met mensen die bouwen alsof ze hun eigen huis bouwen’
“In essentie komt het erop neer dat we starten vanuit hetzelfde beeld van de organisatie zoals die uiteindelijk moet worden’, vult Fons aan. “Waar willen van af en waar willen we naar toe? Wie speelt welke rol/rollen met welke verantwoordelijkheden en welke bevoegdheden heeft hij daarvoor nodig? We zijn 2 jaar bezig geweest om de werkprocessen naar een hoger niveau te tillen. Daarna uitvoeren en reviewen, steeds opnieuw! Zo hebben we alles laag voor laag afgepeld, als een ui, Next-level.”
“In 2015 zijn we ook begonnen met het traject ‘Werken in projecten’, vertelt Rob, – sessies om alles naar een hoger niveau te brengen -, je zag de mensen groeien.”
“We hebben flinke stappen gezet”, zegt Rob trots. “De omzet gegroeid, net als de winst en we doen nu de projecten die we graag willen doen. Groter in omzet, omvang en complexiteit. We betrekken daarom Fons bij grote projecten al in de pre-projectfase, ook al vanwege de grotere risico’s die we lopen. We hebben als organisatie geleerd om problemen te herkennen en op te lossen. Samen!”
“Zelf doe ik nog maandelijks sessies met Fons en gaan we de diepte in”, vertelt Rob. “Net als een masseur legt hij de vinger op de zere plek en blijft hij doorduwen, totdat het pijn doet. Maar zo kunnen we wel de onderhuidse problemen oplossen.”
Dat nog niet alles perfect is onderkennen beiden, maar ze zijn er trots op waar ze nu staan met Moonen Bouw en Moonen Bouwkundig Advies: “De visie is Champions League spelen en ‘Simply the best, better than all the rest’ worden”, zegt Fons. “Nu zijn we top eredivisie, maar we hebben top Champions League ambities.”
“En die Champions League wil ik wel eens winnen”, vult Rob hem lachend aan, competitief als altijd…
Sorry, reageren is niet meer mogelijk.