Er zijn inmiddels heel wat Smarthome oplossingen op de markt die verlichting, zonwering, toegang, beveiliging, verwarming, muziek en energiemanagement combineren. Bijvoorbeeld Gira eNet, Gira KNX of Loxone. Nadeel is dat deze eigenlijk allemaal alleen volledig te implementeren zijn bij nieuwbouw, er moeten immers flink wat kabels getrokken worden voor de aansturing. Loxone biedt daarnaast ook draadloze oplossingen. Er zijn ook andere Smart Home oplossingen die achteraf kunnen worden toegevoegd aan bestaande woningen en werken via WiFi, zoals Hue voor verlichting, Somfy voor aansturing zonwering en Ring of Nest voor beveiliging. Daarnaast zijn er ook oplossingen voor energiemanagement zoals slimme thermostaten van Google Home. Combineren en laten samenwerken is echter maar beperkt mogelijk.
“Bij diverse door ons gerealiseerde nieuwbouwprojecten is gekozen voor Smart Home oplossingen van onder andere Gira. Niet alleen bij de implementatie maar ook bij het doorvoeren van wijzigingen is specialistische kennis nodig. Alles moet geprogrammeerd worden. Bij de verbouwing van ons kantoor hebben we gekozen voor het relatief onbekende Loxone voor beveiliging, toegang, airco’s en verlichting. Dat is ons zo goed bevallen, dat we bij onze nieuwbouw maximaal op Smart Home van Loxone hebben ingezet”, vertelt Rob Moonen. “Nu kan ik in één app vanaf afstand alles regelen. Op kantoor en thuis.”
Loxone is een Real Smarthome systeem, waar ook andere apparaten zoals uw zonwering, verwarming, alarm, muziek en energiemanagement, kunnen worden verbonden en als één systeem op de ‘automatische piloot’ kan worden bestuurd. De visie van een Loxone Smarthome is dat deze volautomatisch allerhande taken van u overneemt waardoor er meer tijd overblijft voor andere belangrijke dingen in het leven. Het systeem zet daarbij vol in op het gebruik van sensoren. Schakelaars zijn secundair en eigenlijk niet nodig. Zo valt te lezen op hun website.
“Bij Loxone Smart Home hoef je bij het gebruik niet meer na te denken”, gaat Rob verder. “Het systeem werkt als een automatische piloot en weet wat we willen. Welke sfeer we wensen bij het koken en hoe we het liefst relaxen. De verlichting, de temperatuur, de gordijnen en de zonneschermen worden aangepast op de gewenste situatie. Alles werkt met scenes die we vooraf hebben bepaald en over hebben nagedacht. Maar ook nu we er wonen biedt het de flexibiliteit om gemakkelijk scenes aan te passen, dat kan ik zelf via de app van Loxone.”
“Verlichting blijft niet onnodig branden omdat de IR-sensors in het plafond beweging detecteren en automatisch uitschakelen. Op de slaapkamers stellen de kinderen zelf hun temperatuur in en het mooie is dat als er een temperatuurvraag is van bijvoorbeeld 21 graden en het 20,5 graad is, het systeem eerst gebruik maakt van de naar binnen schijnende zon in plaats van de warmtepomp in te schakelen. Dan worden automatisch even de zonneschermen omhoog te gehaald om van de zonnekracht gebruik te maken en de opwarming van die halve graad te bewerkstelligen, om daarna weer automatisch omlaag te gaan”, vertelt Rob verder. “Ik vind het leuk om alles te volgen op mijn iPhone, maar je kunt ook gewoon een aantal keer tikken midden op een touch knop die in alle kamers hangen. Daarmee kun je altijd handmatig functies bedienen screens, licht en de gordijnen”.
Om dat allemaal mogelijk te maken zijn er door het hele huis lussen van bekabeling gecreëerd die dan weer samen in groepen tot scenes hebben geleid op de Loxone Smart Home server die zich in het souterrain bevindt, waar ook alle bekabeling bijeen komt.
Het design, de architectuur en programmering is gedaan door Loxone expert Sam Wellens uit Genk. “Het grote voordeel van Loxone ten opzichte van een systeem van Gira bijvoorbeeld is toch wel de prijs”, zegt Sam desgevraagd. “Kabels zullen er toch getrokken moeten worden, maar bij Gira KNX bijvoorbeeld moet alles van grond af geprogrammeerd worden. Bij zo’n project als in Schimmert zou je daarvoor heel veel langer bezig zijn, als je al een goeie programmeur hebt. Bij Loxone krijg ik alle componenten op mijn verdeelbord en dan kan ik de technieken gemakkelijk koppelen. Want in principe zijn het allemaal eilandjes die Loxone verbindt.”
“Eigenlijk is Loxone geschikt voor elk budget en elke levensfase”, zegt Sam. “Men kan starten als een tweepersoonshuishouding en als er kinderen komen uitbreiden en de programmering aanpassen, tot aan de oude dag met bijvoorbeeld valdetectie met alarmering. Daarbij maken we steeds gebruik van de bestaande hardware en sensoren. Het enige wat we doen is aanpassen van de programmering. De bewegingssensor registreert beweging van de slaapkamer naar de hal en de trap, maar dan wordt er niets meer gedetecteerd. We sturen dan een alarm wat de gebruiker zelf kan deactiveren als er niets aan de hand is, bij geen reactie worden hulpdiensten gealarmeerd.”
“Is het een feilloos systeem? Neen, zegt Rob. “Maar het is wel flexibel. Neem bijvoorbeeld de screen aan de schuifpui naar het terras. Die gaat ’s avonds automatisch naar beneden, maar als je via de schuifpui naar het terras wil, dan is de screen nog dicht. Daarvoor moeten we een aanpassingen maken dat als de deursensor opening registreert de screen automatisch omhooggaat. Maar dat vind ik niet erg. En er zullen nog wel dingen anders ingesteld moeten worden. Je kunt niet alles vooraf bedenken, maar het is een geweldig systeem!”
Wilt u gaan verbouwen of heeft u nieuwbouwplannen en denkt u erover om Smarthome oplossingen te integreren? Neem dan contact op met Rob Moonen, 045-5285200.
Sorry, reageren is niet meer mogelijk.