Het materiaal bestaat al meer dan 10 jaar en is het meest trendy bouwmateriaal van dit moment: Neolith. Maar wat is het nu precies en hoe kunnen we het gebruiken? We vragen het Kim Wulms, al 24 jaar projectadviseur bij Michel Oprey in Echt en ze werkt al 6 jaar in dezelfde functie voor Neolith.
“Als projectadviseur kom ik bij architecten, interieurarchitecten en adviseer ik hoe en waarvoor Neolith te gebruiken en te verwerken”, vertelt Kim. “Neolith is een gesinterde steen / lees: hoogwaardige keramiek die wordt geproduceerd in Spanje. De natuurlijke basisgrondstoffen worden vermengd en onder hoge druk tot platen geperst, in een oven gedroogd om het vocht er uit te krijgen, van een digitale print voorzien en vervolgens tot bijna het smeltpunt van 1200 graden gebakken.”
Het resultaat is een uniek revolutionair product met meer dan 50 modellen en 7 oppervlakte bewerkingen dat de ene keer lijkt op natuursteen als marmer, de andere keer op hout. Neolith wordt na een uitgebreide kwaliteitscontrole geleverd in platen met 3 mm/6 mm/12 mm/20 mm dikte.
“Het eindresultaat is een 100% natuurlijk materiaal met buitengewoon goede fysisch-mechanische eigenschappen. Deze tegels zijn ideaal voor veelvuldige binnen- en buitentoepassingen”, vervolgt Kim. “Omdat de overeenkomst met natuursteen zo treffend is, komt het vaak voor dat klanten die onze platenhal in Echt bezoeken Neolith aanwijzen en ze denken dat het natuursteen is.”
Door de navolgende eigenschappen zijn er legio voordelen ten opzichte van natuursteen. Zo is het bestand tegen hoge temperaturen, ondoordringbaar en bestand tegen vloeistoffen, vorstbestendig, UV-bestendig, bestand tegen buigen en is het 100% recyclebaar door het ontbreken van hars. Dat is ook het verschil met composiet waar hars vaak als bindmiddel gebruikt wordt.
“Door het sinteren van het materiaal grijpen de moleculen zo in elkaar dat er een ondoordringbaar keiharde oppervlakte ontstaat en omdat het bestand is tegen ook chemische vloeistoffen is het perfect voor gebruik in de keuken en antibacterieel. Het geeft geen schadelijke stoffen af en dus volledig geschikt voor het contact met levensmiddelen, zeker nu hygiëne een nog grotere rol speelt”, zegt Kim. “Maar niet alleen voor de keuken wordt Neolith gebruikt, ook in badkamers, op de vloer, de wanden en door het lichte gewicht zelfs aan het plafond. Ook gevelbeplating van Neolith is bij architecten geliefd.
Niet alleen voor de verwerking, lichtgewicht en esthetiek, maar ook omdat het bestand is tegen graffiti. Omdat de verf niet in het materiaal dringt is het gemakkelijk te verwijderen.”
Bij Moonen Bouw gebruiken we Neolith al jaren en het is een favoriet materiaal voor verwerking in badkamers en op de vloer. Bij een nieuwbouwproject gebruiken we het zelfs als raamdorpels onder de kozijnen.
Door de XL formaten waarin het verwerkt wordt en de grootte van de tegels vergt het wel enige ervaring en vakkennis om te plaatsen, alsmede een perfect vlakke ondergrond. Daar is Kim het volmondig mee eens: “Ik adviseer altijd om vakkundige tegelzetters in te zetten voor de verwerking en het beste resultaat. Zij beschikken naast machines met zuignappen voor plaatsing ook over gereedschappen om de hoeken in verstek te zagen voor naadloze hoeken. De eindresultaten die ik bij Moonen projecten heb gezien zijn dan ook perfect. Zo willen we het graag zien.”
“Dat is ook de methode om keukenbladen of tafelbladen op maat te maken”, vervolgt Kim. “De zijkanten worden, nadat ze in verstek gezaagd zijn, tegen elkaar aan geplakt en door de open boek techniek lopen aders door waardoor optisch een massief dik blad ontstaat. Natuurlijk (is) worden de bladen aan de onderkant onzichtbaar versterkt en tegenwoordig worden de randen 2 mm rond afgewerkt waardoor het ‘afchippen’ van materiaal nagenoeg niet voor komt.”
Maar een van de belangrijkste materiaal eigenschappen is toch wel het gemak in onderhoud. Geen cumulerende aanslag van kalk in de badkamer of vlekken op de vloer door oliën. “Hoe minder je er aan doet, hoe beter, zegt Kim. “Als er bij ons al eens hulp wordt ingeroepen als er ‘vlekken’ ontstaan zijn, zijn deze bijna altijd terug te voeren op te veel onderhoud. Zepen laten steeds een laagje vet achter en als er dan een ander bijtendere stof op komt wordt deze vetlaag verwijderd. Dat zien mensen dan als vlek. Terwijl het eigenlijk een schone plek is.”
“Daarom adviseren wij gewoon schoon water met een druppeltje afwasmiddel, maar ook niet meer dan en druppel”, zegt Kim lachend.
Wilt u meer weten over Neolith? Kijk dan op Neolith.nl of neem contact op met Rob Moonen voor de mogelijkheden bij nieuwbouw of verbouwing.
Sorry, reageren is niet meer mogelijk.